top of page
  • Yazarın fotoğrafıMutfak Önder'i

Mutfakta entegre kulpları neden tercih etmeliyiz?

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2022

Çok uzun zamandır mutfak tasarımlarında yalın çizgiler daha fazla öne çıkıyor. Peki ama neden entegre kulplar tercih ediliyor ya da tercih etmeliyiz? Gelin entegre kulpların avantaj ve dezavantajlarına birlikte bakalım.

Fotoğraflar: Nobilia


Çok uzun zamandır mutfak tasarımlarında yalın çizgiler çok daha öne çıkıyor. Eğer klasik formlarda bir mutfak tasarımı tercih etmiyorsak o zaman tercih edilen model ya kulpsuz ya da entegre kulplu dediğimiz kapağın bir kenarına (alt dolapta üst, üst dolapta alt kenar) sabitlenmiş kapak genişliğinde kulplarla tercih ediliyor. Peki ama neden entegre kulplar tercih ediliyor ya da tercih etmeliyiz?


Avantajları


Yalın görünüm

Türkiye'de mutfaklarımızı ortalama 15-20 yılda bir değiştiriyoruz. Durum böyle olunca her cağa uygun, yalın hatlara sahip bir mutfak tercih etmek çok daha avantajlı oluyor. Açık renkler, sade hatlar ve bu görüntüyü tamamlayacak kulpsuz ya da entegre kulplu çözümler en ideal tasarımlar oluyor. Özellikle ince formlu ve kapak renginde statik boyalı kulplar yalın ve çok şık sonuçlar veriyor.


💡 Entegre kulplu ve kulpsuz mutfakların artı ve eksilerine değindiğim diğer yazıma buradan göz atabilirsiniz.

Fotoğraf: Nobilia

Bakım kolaylığı

Birçok farklı montaj yöntemi olsa da genellikle entegre kulplar dolap kapaklarına bir zıvana/yuva açılarak geçmeli şekilde sabitleniyor. Sabitlenirken de bir miktar tutkal kullanmak (özeliklikle deniz tutkalı) yaygın bir yöntem. Kulbun entegre ismi de aslında buradan geliyor. Bu sayede, aman kulbun vidası gevşedi, aman vida yalama oldu, kulp kırıldı gibi dertlerle uğraşmaya gerek kalmıyor.


Kulp detayını gösteren görselde görebileceğiniz gibi kulbun altında 10 mm olarak gösterilen bölüm kapağın cumbasına açılan zıvanaya sabitleniyor.



Fotoğraflar: Lineadecor


💡 Yukarıda incelediğimiz entegre kulbun bir avantajı da kulbun öne doğru çıkıntı yapan parçası olmadığı için dar mutfaklarda kullanım açısından daha güvenli olmaları diyebiliriz.


Açma kapama kolaylığı

Entegre kulp genişliği genellikle kapak genişliğindedir ve kulbun tutamaç kısmını da bu genişlikle orantılı şekilde kapakların uç kenarlarına doğru devam eder. Bu sayede kapağın ucuna yakın kısmında tutarak çok daha az kuvvet harcayarak (lisede aldığımız momentum dersini hatırlayalım) kapaklarınızı açmanız mümkün.

Tabii kulp bir kenara yakın olmadığı için hangi kenardan tutup açmak gerektiğini bilmiyoruz diye şikayet edenler de oluyor ama kapakları birkaç kez açar açmaz alışkanlık haline gelebilecek bir durum bu. Zaten kulp yönlerini daha tasarım aşamasında kullanım alışkanlıklarınıza göre gözden geçirmelisiniz. Yani endişeye gerek yok.


Geniş entegre kulplar sayesinde ankastre bulaşık makinesi ve ankastre buzdolabı gibi cihazların kapaklarını da kolayca açabilirsiniz.


Fotoğraf: Nolte


💡 Özellikle solo cihazlar kullananlar içinse kulpsuz açılım profilli dolaplar (bknz; Lineadecor Axis model) yerine entegre kulplar çok daha şık bir görüntü sunacaktır. Nedenini merak ederseniz kulpsuz açılımlı mutfaklarla ilgili paylaştığım yazıya bir göz atmanızda fayda var.




Gelin birazda entegre kulbun dezavantaj olarak kabul edebileceğimiz yönlerine bakalım.


Dezavantajları

Maliyet

Entegre kulplar diğer bildiğimiz 10-15 cm genişliğinde vidayla sabitlenen kulplara göre ebat olarak çok daha büyükler. Kulpların tasarımına, malzemesine ve formlarına göre değişebilir ama genellikle ebatça büyük olan kulpların maliyetleri daha fazladır diyebiliriz.


Maliyeti etkileyen diğer bir konu ise entegre kulbun kapağa montajı için üretimde çok daha fazla zaman harcanmasıdır. Kapak aynı normal kapak üretilir gibi üretilmeli, sonra kanal işlemi için ayrıca bir makine operasyonuna girmeli ve son olarak kulbun kapağa montajı fabrikada yapılmalıdır. Vidayla sabitlenen kulplar şantiyede mutfak montajı yapıldıktan sonra takılır, yani üretici için daha az üretim maliyeti demek.


💡 Burada özellikle dikkat edilmesi gereken konu; eğer kulp kapak genişliğindeyse, kulbun kapağa bağlandığı kenarına mutlaka kenar bantı işlemi uygulanmış olmasıdır. Kimi üreticiler kulp kapağın cumbasını boydan boya kapatıyor diye o kenara kenar bantı işlemi yapmıyor. Hem malzemeden hem de zamandan tasarruf ediyorlar kendilerince, ancak kulbun neme ve sıvıya karşı herhangi bir örtücü/koruyucu özelliği olmadığı için kapağın o bölümden su alması ve zamanla zarar görmesi içten bile değil. Aman dikkat diyorum!

Fotoğraf: Furnipart


Türkiye'de çok yaygın olmasa da yan tarafraki fotoğrafta görebileceğiniz screw-on tip, kapak genişliğinde kulpların maliyeti bir nebze daha uygundur. Çünkü montajı için de kanal açılmasına gerek yok. Bu örnekte inceleyebileceğiniz gibi kulp aynı normal kulp gibi arkadan vidayla monte ediliyor kapağa. Kanal operasyonuydu, montajdı gibi detayları dert etmeye gerek yok.








Değişim ya da tamirat biraz zahmetli

Çok kolay olabilecek bir şey olmasa da eğer kulpta bir hasar oluşursa entegre kulbun değiştirilmesi biraz daha zahmetli olacaktır. Bir vidası yokki hemen tornavidayla söküp yenisini takasınız. Kulbu bir plastik tokmak yardımıyla hafif hafif aksi yönde vurarak çıkarmak mümkün olabilir ama tutkal ve kulbun, birleşim lamasının dişli yapısı nedeniyle, (yukarıdaki kulp detayı görseline tekrar bir göz atın) kapağın bu işlem sırasında zarar görmesi de mümkün. O nedenle kapağın komple kulpla birlikte değişmesi gerekebilir.


Fotoğraf: Nobilia

Lafı gelmişken bir de entegre kulplar neden zarar görebilir konusuna da hızlıca bakalım.

  • Temizlik için kullanılan kimyasal yapılı maddelere dikkat. Kulplarınızın üzerinde lekelere neden olabilirsiniz. Hafif bir nemli bezle sık sık kulpları temizlemek en güvenli yöntem. Bulaşık süngerinin yeşil sert politen bölümüyle temizlemeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

  • Tezgah montajı sırasında kulplarınızın çizilmemesine dikkat edilmeli. Tezgahlar genellikle ağır malzemelerden üretiliyor. Montajını yaparken alt dolapların üst kenarına bağlı entegre kulplar en ufak bir dikkatsizlikte zarar görebilir ve ilk anda bu hasarları fark edemeyebilirsiniz. Bu problemin önüne geçmek için en pratik yöntem, tezgah dolabın üzerine konurken kapakları çıkarıp bir kenara almak olacaktır. Özellikle clip-on sistemli menteşeler sayesinde bunu oldukça basit ve zahmetsiz şekilde yapabilirsiniz.

  • Tezgahın zamanla sarkma yaparak kapak açılıp kapanırken kulbun tezgah sürtmesini de engellemek önemli. O yüzden tezgahın montajı buyuk bir titizlikle tamamlanmalıdır.

Entegre kulplar bence uzun yıllar daha tercih edilmeye devam edecek. Yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat edilirse, entegre kulplar mutfağınızın yalın ve şık görüntüsüne büyük katkı sağlayacak ve fonksiyonel kullanımı sayesinde siz pek fark etmeseniz bile hayatinizi kolaylaştıracaktır.


Siz ne düşünüyorsunuz entegre kulplar hakkında? Özellikle mutfağında entegre kulp kullananların deneyimlerini aşağıdaki yorum bölümünde paylaşmaları hepimiz için çok faydalı olur.


Sevgiler,

Mutfak Önder'i

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page